Rok: 2024

Jazyk: maďarský, slovenčina, angličtina

Autor: CESCI, CESCI Carpathia

Správa z rozhovorov s odborníkmi

Súhrnná správa z rozhovorov s expertmi projektu #ACCESS bola dokončená do leta 2024. Cieľom rozhovorov s maďarskými a slovenskými sektorovými odborníkmi bolo identifikovať cezhraničné právne prekážky, ktoré ovplyvňujú skúmané sektory, ďalej poukázať na ťažkosti, s ktorými sa doteraz stretli a ktoré zažili, navrhnúť budúce riešenia vzniknutých problémov a predstaviť osvedčené postupy z minulosti.

Respondenti boli vybraní a oslovení na základe návrhov aktérov pôsobiacich na sektorovej úrovni v cezhraničnom regióne. Rozhovory sa uskutočnili väčšinou online a len zriedkavo na osobných stretnutiach. Vo všetkých prípadoch boli respondenti stručne informovaní o fungovaní CESCI a cieľoch projektu #ACCESS, ako aj o aktuálnych problémoch cezhraničného regiónu, po ktorých nasledovala štruktúrovanejšia diskusia na základe šablóny rozhovoru a potom neformálna výmena informácií.

Na základe poznania zúčastnených aktérov bolo možné naplánovať budúce opatrenia týkajúce sa konkrétnych prekážok, určiť ich adresátov a identifikovať ďalšie zainteresované strany. Na základe profesionálnych skúseností a znalostí respondentov sa podarilo zhromaždiť širokú škálu informácií o stave legislatívy a otvorených otázkach v rôznych oblastiach.

Ako ukazuje nasledujúci graf, v oboch krajinách sa uskutočnilo celkovo 45 rozhovorov s odborníkmi na 15 tém:

Z rozhovorov s expertmi vyplynulo, že cezhraničné interakcie sa v posledných rokoch výrazne rozšírili a posilnili, ale existujú určité právne prekážky, ktoré by sa mohli odstrániť, aby sa situácia ďalej zlepšila.

  • V prípade verejnej dopravy boli identifikované administratívne prekážky v oblastiach, ako sú: technické špecifikácie pre autobusovú a autokarovú dopravu, rozdielne normy pre železničných prevádzkovateľov, zákaz prepravy zahraničným dopravcom, platnosť vodičských preukazov a plavebných kvalifikácií, rozdiely vo vlastníctve ciest atď.

  • V oblasti zdravotníctva patria medzi problémy rozdiely v postupoch záchranných služieb, nevyriešená situácia sanitiek prekračujúcich hranice, jazykové bariéry v zdravotnej dokumentácii a prekážky v riadení údajov pri vývoji spoločného softvéru.

  • Mnohé z prekážok, ktoré sa vyskytujú v oblasti cestovného ruchu, vyplývajú z rozdielnych štruktúr. Respondenti sa stretli s ťažkosťami pri rozvoji cestovného ruchu, projektoch a nedostatočnej koordinácii nápadov.

  • V poľnohospodárstve je hlavným problémom okrem nedostatočného prístupu k špecializovanej odbornej príprave aj nevyriešená situácia v oblasti cezhraničného marketingu miestnych produktov.

  • V oblasti zamestnanosti sa upozorňovalo napríklad na nedostatočnú harmonizáciu právnych predpisov, rozdiely v odvodoch, rozdiely v pracovných podmienkach, zložitosť uznávania osvedčení a kvalifikácií a nedostatok všeobecných informácií.

  • V prípade sociálnych služieb sa ako prekážky často uvádzala nedostatočná interoperabilita systémov oboch krajín a rozdiely v predpisoch slovenskej strany v oblasti starostlivosti o rodinu a deti. Okrem toho je potrebné zjednodušiť proces uznávania sociálnych kvalifikácií, ako aj dostupnosť systémov sociálneho zabezpečenia.

  • V oblasti vzdelávania respondenti považujú za dôležitú spoluprácu so slovenskými orgánmi v otázkach opatrovníctva detí z cezhraničného prostredia a interoperabilitu národných systémov klasifikácie a diagnostiky detí so SNI. Rozdiely medzi oboma krajinami sú aj v dĺžke povinnej školskej dochádzky.

  • Otázky životného prostredia sa vyskytli v oblasti cezhraničného znečistenia ovzdušia a produktov.

  • Rozdiely týkajúce sa vodného hospodárstva sa prejavujú v postupoch plánovania, povolení a súhlasov, ktoré by sa mali zblížiť. Podobná potreba bola identifikovaná v súvislosti s metódami merania a údajmi (referenčné hladiny povodní, čistota riek, plavebný stupeň, stav vodných plôch atď.)

  • Zo spätnej väzby získanej v oblasti riadenia katastrof vyplýva, že rozdielne štruktúry v oboch krajinách značne sťažujú spoluprácu a rozvoj projektov a že by sa mal predtým vytvoriť právny základ. Okrem toho existujú prekážky pri uplatňovaní medzinárodne dohodnutých fáz riadenia katastrof (preventívne činnosti, miestna pripravenosť atď.) a pri metódach a certifikácii riadenia katastrof.

  • Potrebné je aj zbližovanie rôznych predpisov v oblasti ochrany prírody s cieľom zachovať biodiverzitu (ochrana mladých rýb v lodnej doprave, umožnenie klasifikácie prírodných parkov, určenie digitálnych hraníc atď.)

  • V oblasti lesného hospodárstva sa odborníci obávajú jazykových bariér, nedostatočných informácií pre užívateľov lesa a nedostatočnej spolupráce v oblasti biodiverzity.

Z rozhovorov vyplynulo, že rôzni aktéri z rovnakých sektorov majú často odlišné pohľady na ten istý problém, preto je mimoriadne užitočné zabezpečiť stretnutia zainteresovaných strán. V súlade s tým budú v nasledujúcom období bariéry identifikované v projekte overené a odsúhlasené našimi kolegami expertmi.

Na základe materiálu z rozhovorov sa v rámci projektu #ACCESS vypracujú riešenia, ktoré umožnia nielen ľahšiu interoperabilitu medzi oboma krajinami na územnej úrovni, ale ich cieľom bude aj objasniť právny rámec spolupráce s cieľom uľahčiť každodenný život.