Do dvoch rokov pravidelná verejná doprava do piatich miest na maďarskej strane hranice

23. júla 2024.

Zástupcovia Nógrádskej župy, Banskobystrickej župy a spoločnosti Volánbusz s.r.o. našli politickú zhodu o spustení pravidelnej cezhraničnej verejnej autobusovej dopravy spájajúcej slovenské a maďarské mestá v Salgótarjáne 26. júna 2024.

Predseda Nógrádskej župy Nándor Skuczi, predseda Banskobystrickej župy na Slovensku Ondrej Lunter, vedúci oddelenia verejných služieb Volánbusz s.r.o. Gábor Tóth, generálny riaditeľ prevádzky Volánbusz Zrt Ákos Kameniczky a riaditeľ Banskobystrickej župnej dopravnej spoločnosti Radoslav Vavrus sa dohodli na prepojení piatich miest na maďarskej hranice so slovenskými mestami verejnou dopravou v priebehu dvoch rokov.

Išlo o prvé spoločné rokovanie, na ktorom si strany deklarovali svoje úlohy. Po prvom rokovaní by malo nasledovať niekoľko pracovných stretnutí s cieľom vytvoriť vhodné podmienky verejnej dopravy medzi oboma krajinami.

Náklady na prevádzku služieb budú hradiť Nógrádska župa a Banskobystrická župa. Ich dlhodobým cieľom je aj prepojenie železníc a diaľnic v regióne, čím by sa ešte viac zvýšil počet spojov verejnej dopravy medzi oboma krajinami.

Zdroj správy v maďarčine

Zdroj správ v slovenčine