Putnok bol ďalšou zastávkou zo série workshopov Reference Group v rámci projektu ACCESS

15. februára 2024.

S cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu a riešiť výzvy integrácie a mobility zorganizovala Stredoeurópske služby pre cezhraničné iniciatívy (CESCI) spolu so svojím projektovým partnerom, CESCI Carpathia, stretnutie referenčnej skupiny v Putnoku 5. februára 2024. Toto podujatie predstavuje dôležitý krok v projekte ACCESS, ktorý trvá od roku 2023 do roku 2029 a ktorého cieľom je posilniť cezhraničnú integráciu medzi Maďarskom a Slovenskom.

Stretnutie začalo uvítacím príhovorom primátora Putnoku, Barnabása Tamása, ktorý vyzdvihol historický význam mesta a vyzval na spoluprácu medzi samosprávami v záujme regionálneho pokroku. Zsuzsanna Ihász-Törő z Ministerstva zahraničných vecí a obchodu a Dávid Bán z Ministerstva verejnej správy a územného rozvoja zdôraznili strategický význam projektov ako ACCESS pri prekonávaní právnych a administratívnych prekážok cezhraničnej spolupráce.

Workshop zdôraznil silný záväzok mesta Putnok k cezhraničnej spolupráci, v ktorej je ochotný prevziať vedúcu úlohu. Blížiaci sa 23. ročník Gömör EXPO, podujatie spájajúce ekonomické, športové a kultúrne aktivity, bolo citované ako dôkaz kapacity a ochoty posilniť cezhraničnú spoluprácu.

Diskusia sa zamerala na existujúcu pracovnú a študentskú mobilitu zo Slovenska do Maďarska, najmä na zamestnanosť priťahujúcu silu závodu Bosch v Miškolci a cezhraničné možnosti vzdelávania, ktoré generuje zatvorenie strednej školy s vyučovacím jazykom maďarským v Tornali. Ako riešenie označili účastníci inauguráciu bilingválneho vzdelávania na maďarskej strane.

Workshop skúmal aj možnosti rozvoja športovo-výchovnej spolupráce s návrhmi lyžiarskeho výcviku v Kokave nad Rimavicou pre maďarských študentov a jazdenia na koni v Jósvafő pre slovenských študentov. Okrem toho sa diskutovalo aj o výzvach, ako je absencia komunitnej dopravy a potreba efektívnych opatrení na dopravu študentov.

Účastníci ocenili príkladný systém mesta Putnok v oblasti sociálnych služieb, ktorý by mohol slúžiť ako model pre rozvoj cezhraničnej sociálnej starostlivosti. Integrácia turistických atrakcií v rámci spoločnej destinácie a rozšírenie siete maďarských cyklotrás na Slovensko je takisto možné považovať za potenciálne oblasti integrácie.

Významnou prekážkou týchto iniciatív je nedostatok špecializovaného personálu na organizovanie cezhraničných vzťahov, informovanie o grantových príležitostiach a riadenie projektov.

Workshop bol ukončený niekoľkými odporúčaniami, vrátane externej pomoci pre prácu EZÚS so sídlom v Putnoku, vykonaním prieskumov na podporu dvojjazyčného vzdelávania a cezhraničnej verejnej dopravy, zriadením pracovnej skupiny pre rozvoj cestovného ruchu a šírením úspešného sociálneho modelu mesta Putnok.